Зам.-министърът на здравеопазването: Общественото здраве вече е приоритет на МЗ
Секция: Здраве
17 Февруари 2017 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министърът на здравеопазването: Общественото здраве вече е приоритет на МЗ

/КРОСС/„От години сме свидетели на липсата на правителствена подкрепа и политическа воля за решаване на проблемите на общественото здраве", заяви на пресконференция днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов. Представена беше визията на настоящото ръководство за политиките, които спешно трябва да се наложат като начин на мислене и дейност на държавата в сферата на общественото здраве.
Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението- средната й стойност у нас е 15,1 промила*, докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила. Сред основните причини за черната статистика са сърдечно-съдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях е прекомерната консумация на сол.
За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.
„Подготвяме два проектозакона - за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработени храни. Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки", обяви д-р Каменов.
Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.
Д-р Галин Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на антитютюневи кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за тютюнопушене.
„За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел", каза още заместник-министърът.