Дават пари от ЕС на жени предприемачи
Секция: ИКОНОМИКА
18 Февруари 2017 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дават пари от ЕС на жени предприемачи

/КРОСС/Пари от ЕС ще се дават на жени предприемачи. Това стана ясно на среща на министър на икономиката Теодор Седларски с представители на социалното предприемачество у нас. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа. От страна на бизнеса на срещата присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение Тук-Там, Юли Вълков, директор на Reach for Change, Боряна Велкова от Обединени идеи за България и др.

Директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева съобщи по време на срещата, че за първи път през този програмен период е предвидена процедура за социално предприемачество - "Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП". „Предвидена е подкрепа за стартиращи предприятия с предприемачески идеи, свързани с европейски и регионални предизвикателства. Биха могли да се отличат предприятия в специфични сфери, например - творчески и културни индустрии, предприятия, разработващи нови продукти и услуги", каза г-жа Пенева. По думите й подкрепата ще бъде фокусирана и в следните уязвими групи: младежи до 29 год., жени предприемачи и предприемачи над 50 год. Бюджетът на процедурата е 34,37 млн. евро, а допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия, с по-малко от три приключили финансови години.

По време на срещата Юлия Георгиева, представител на Сдружението Тук-Там, сподели че това е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. „Допринасяме за положителната промяна тук, като черпим полезен опит от там", каза тя.

В рамките на дискусията Боряна Великова, зам.-председател на Сдружение Обединени идеи за България, запозна участниците с основния си проект - „Идеите това сме ние", който е посветен на социалното предприемачество и стимулира създаването на социални иновации. Близо 150 български студенти от страната и чужбина ежегодно работят по ключови въпроси в сферите на технологиите, икономиката, културата, науката, образованието, околната среда, градската среда и др.

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България" Милена Стойчева сподели, че през последната година управляваната от нея организация е обърнала поглед към социалното предприемачество. Според нея средата ни не е достатъчно зряла и няма количествено натрупване на мислещи хора в тази насока.

От своя страна икономическото министерство предложи да се направи пакет или портфолио с успешни примери, които да се предоставят на инвеститорите, и по този начин да послужат като инструмент за подпомагане връзката между социалните предприемачи и институциите.

Министерството на икономиката пое ангажимент, съвместно с ИАНМСП, да организира конференция за социалното предприемачество, която да даде по-широка публичност и информативност за добрите практики до момента у нас.