Lambo пуска джип за 200 000 евро
Секция: Автомобили
18 Февруари 2017 11:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Lambo пуска джип за 200 000 евро

/КРОСС/Култовият италиански производител на спортни коли Lamborghini започва да сглобява първия SUV в своята история. Той носи името Urus и бе представен като концепт още през 2012 г. на изложението в Пекин. Решението за серийно производство обаче бе взето чак три години по-късно. Тази пролет от фабриката на компанията в градчето Сант Агата Болонезе ще излезе първият предсериен екземпляр, а официалният старт на продажбите ще бъде даден в началото на 2018 г.

С лансирането на Urus пазарните обеми на Lamborghini ще се удвоят. Изминалата 2016 г. бе най-успешната във фирмената история с продадени 3500 коли (за сравнение Ferrari продаде 8000). През 2018 г. се очаква Lamborghini да достави 7000 автомобила от трите си модела Huracan, Aventador и Urus. Търговската и сервизната мрежа ще бъдат адаптирани към резкия скок в търговията, а в завода ще се открият между 300 и 500 работни места.

Lamborghini е дъщерна компания на концерна Volkswagen и затова Urus ще използва модулната платформа MLB за надлъжно разположени двигатели подобно на Audi Q7, VW Touareg и Bentley Bentayga. Задвижването ще се осъществява от 4,0-литров мотор V10 с битурбо пълнене, който генерира над 600 конски сили. Това ще бъде първият турбодвигател на Lamborghini, тъй като досега се използват само атмосферни V10 и V12. Турбината осигурява по-висок въртящ момент и по-голяма ефективност за спортния SUV. Тягата отива към четирите колела, предвидени са режими за движение върху лед, сняг, камениста и пясъчна настилка. По-късно ще се появи и моторизация V8. За цената няма данни, но се очаква да бъде около 200 000 евро.