Лавров: Русия е за постзападен световен ред
Секция: Русия
18 Февруари 2017 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия е за постзападен световен ред

/КРОСС/Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че страната му е за изграждане на постзападен световен ред. В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение

„Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го „постзападен", каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от БНТ.

Според Лавров всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си.

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на „взаимно уважение".

„Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата обща отговорност за стабилността на света", подчерта руският дипломат.

„Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ", продължи Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп.