Биолози откриха капсулирани форми на живот на 50 000 години
Секция: Наука
19 Февруари 2017 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Биолози откриха капсулирани форми на живот на 50 000 години

/КРОСС/Учени откриха в пещери в Найка, Мексико, запазени микробни форми на живот, капсулирани в кристали, отпреди 50 000 години, съобщават световни медии.

Странните "спящи" микроорганизми са преживели през цялото това време, като са се хранили с минерали на желязото и магнезия.

"Това е суперживот и е поредно доказателство за това как микробите могат да оцелеят при екстремни условия на Земята, коментира Пенелъпи Бостън от Астробиологическия институт на НАСА.

Откритите микроби са били съживени на място и в лабораторни условия. Сред тях фигурират 40 различни щама, а също така и вируси. Те са толкова странни, че най-близките им роднини са с 10% по-различни от тях в генетично отношение. За сравнение това толкова ги отдалечава, колкото примерно хората са по-различни от гъбите.

Пещерите в Найка са изоставени оловни и цинкови мини и са дълбоки 800 м. Някои са високи като катедрали и по стените им с желязна руда са образувани кристали.

Температурата е много висока и учените е трябвало да носят специални костюми, подобни на тези на космонавтите. Екипите са могли да работят на смени за не повече от 20 минути.