Създадоха боя за коса, променяща се от климатични фактори
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Февруари 2017 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създадоха боя за коса, променяща се от климатични фактори

/КРОСС/Боя за коса, която се променя в зависимост от светлината и температурата бе създадена от Лорен Боукър, основателката на компанията The Unseen. В модните среди тя е известна като Алхимичката.

Тя е създателка на т.нар. реактивна мода. Нейната технология е създала мастила, съединения и покрития, които реагират на светлина, температури и влажност.

Най-новият продукт Fire e боя за коса. FIRE е проектиран да бъде "отзивчив" на температурните колебания и се предлага в няколко цветови гами - от яркочервено до фините пастели.

Багрилото е създадено така, че реагира на терморегулацията на човешката кожа и при химическата реакция настъпва промяна на цвета в отговор на определени стимули - промени в околната среда. Когато температурата падне или се вдигне, молекулите на въглеродна основа на ядрото на боята огъня претърпяват реакция.

Над определена температура една от молекулите, която е свързана с въглерод, е по-стабилна от другите, така реакция произвежда молекула с малко по-различен абсорбция на светлина, създавайки по този начин различен цвят.

Известно е, че боите за коса могат да съдържат множество дразнещи и токсични химикали, водещи до увреждане на коса с течение на времето или дори увреждане на кожата на главата.

Лорен Боукър се е опитал да смекчи токсичността във FIRE с помощта на "по-малко токсични съставки". Дразнителите във формулата са неутрализирани чрез процес на полимерни стабилизация, в които вредните молекули са увити в полимерни вериги, така че да се намали отрицателното им въздействие.