Малайзия отзова посланика си от Пхенян
Секция: СВЯТ
20 Февруари 2017 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малайзия отзова посланика си от Пхенян

/КРОСС/ Малайзия е отзовала посланика си в Пхенян след ескалиращия скандал заради убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам. Това съобщава Би Би Си.

Ким Чен-нам умря при мистериозни обстоятелства миналата седмица на летището в Куала Лумпур. Полицията смята, че той е бил отровен, докато чакал полета си.

Полицията в Малайзия обяви, че издирва четирима севернокорейци.

Посланикът на Пхенян в Малайзия също бе привикан заради направени по-рано коментари.

Въпреки широкоразпространените спекулации, че Северна Корея стои зад убийството, няма окончателни доказателства и Пхенян не е излязъл с официално становище по въпроса досега.

Малайзия е една от много малкото държави, които поддържат дипломатически отношения със Северна Корея, но това убийство обтегна връзките.

През миналата седмица Малайзия отказа да освободи тялото на Ким Чен-нам без аутопсия. Това накара посланика на Пхенян в Малайзия да обвини Куала Лумпур в заговорничене с "враждебните сили", заявявайки, че Малайзия има нещо за прикриване.

Това провокира ядосан отговор от външното министерство на Малайзия, което заяви, че тези обвинения са безпочвени, допълвайки, че е тяхна отговорност да извършат разследване на смъртта на Ким Чен-нам на малайзийска почва.

Малайзийските власти сега очакват резултатите от аутопсията.