Съдебен процес за опит за убийство на Ердоган започна в Турция
Секция: СВЯТ
20 Февруари 2017 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдебен процес за опит за убийство на Ердоган започна в Турция

/КРОСС/ В Южна Турция започна процес срещу 47 подсъдими по обвинения в опит за убийство на президента на страната Реджеп Ердоган при опита за преврат на 15 юли 2016 г., предадоха световните агенции.

Заподозрените - 37 от тях са бивши военнослужещи - могат да получат доживотна присъда. Те са обвинени в опит за убийство, опит за узурпиране на конституционния ред и други престъпления срещу държавата.

Подсъдимите са обвинени, че са предприели нападение срещу хотела в курорта Мармарис, където Ердоган е почивал със семейството си. При атаката са убити двама полицаи. Ердоган е напуснал хотела миг преди атаката.

Турция обвинява движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на неуспешния пуч. Гюлен, който живее в изгнание в САЩ от повече от 10 г. осъди опита за преврат и отрече да има каквато и да е била връзка.

Започналият днес процес се провежда в град Мугла (до Мармарис) в търговски център, който временно е превърнат в съд, защото съдебната зала е твърде малка, за да побере такъв голям брой подсъдими. Заподозрените бяха вкарани в съда на групи от по 10 или 12 души.

Полицейски хеликоптер кръжи над района, а снайперисти наблюдават от покрива на сградата.

Около 60 демонстранти в подкрепа на правителството организираха протест срещу движението на Гюлен, развявайки турското знаме и носейки плакати с искане за връщане на смъртното наказание.