Глобалната търговия с оръжие поставя нови рекорди
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2017 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобалната търговия с оръжие поставя нови рекорди

/КРОСС/ Търговията с оръжие по света е достигнала най-големия си обем след Студената война, това става ясно от данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Обемът на световната оръжейна търговия в последните пет години се е увеличил с 8.4% в сравнение с периода 2007-2011 г. и е най-висок от 1950 г. насам, показва докладът.

САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света през последните пет години. Водещ износител през този период са Съединените щати с дял от 33% като продажбите им достигат до най-малко 100 страни. Сред най-доходните им продажби са бойните самолети и системите за противоракетна отбрана.

За последните пет години Русия остава на второ място с дял от 23% и продажби в над 50 държави. Основно страната изнася за Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Индия е придобила 68 на сто от оръжията си от Русия - пет пъти повече от оръжието, което е внесла от САЩ. Институтът прогнозира, че Индия ще остане един от най-големите вносители, тъй като не развива местна оръжейна промишленост.

Трети е Китай с 6.2% от глобалния износ, следван непосредствено от Франция, Германия и Великобритания, сочат данните от доклада на СИПРИ.

Видимо се е увеличил вносът на оръжие в Азия начело с Индия и в Близкия Изток, където основен вносител е била Саудитска Арабия. Индия представлява 13% от световния внос на оръжие между 2012 и 2016 г., а Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8%, увеличавайки почти тройно дела си от периода 2007-2011 г., посочва стокхолмският институт. Основни доставчици на Саудитска Арабия са САЩ (50%), Великобритания и Испания. Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Алжир са другите най-големи вносители.

Азия и Океания представляват 43% от целия световен внос за петгодишния период, като Виетнам, Индонезия и Филипините са увеличили търсенето си на военни кораби, подводници и бойни самолети.

Общият дял на Близкия изток е 29% - почти двойно по-голям в сравнение с периода 2007-2011 г.
"В последните пет години повечето страни в Близкия изток са се обръщали главно към САЩ и Европа за задоволяване на нарастващото си търсене на модерна военна техника", посочва Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ.

Европа представлява 11% от световния внос, което е с над една трета по-малко, отколкото през 2007-2011 г. в резултат от съкращаването на разходите за военна отбрана.

Спад във вноса се наблюдава в Латинска Америка, главно Венецуела и Колумбия, докато Мексико е в контраст с тази тенденция.

Вносът на Африка също бележи спад, като Алжир представлява почти половината от вноса на континента.
СИПРИ е основана през 1966 г. като независима институция, която проследява продажбите на оръжия и други свързани явления. Ресурсите й включват бази данни за оръжейната промишленост, военните разходи и оръжейните трансфери. Данните на института не обхващат малките оръжия. Те се базират на публични източници - от национални и регионални вестници до специализирани международни издания, а също правителствени доклади и доклади на отрасъла.