Бойна и спомагателна техника на Сухопътните войски на САЩ беше дислоцирана на полигон „Ново село“
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2017 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойна и спомагателна техника на Сухопътните войски на САЩ беше дислоцирана на полигон „Ново село“

/КРОСС/15 бронирани машини „Брадли" и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес, 20 февруари, на Учебен полигон „Ново село". Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица.

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция „Атлантическа решимост" на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

„България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза пред представители на медиите полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната. Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

„Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът. Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон „Ново село" в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е „Saber Guardian 17", което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

„Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво", обобщи полковник Йорданов в заключение.