Близо 10 000 деца влизат наесен в столичните детски градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2017 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 10 000 деца влизат наесен в столичните детски градини

/КРОСС/Близо 10 000 деца влизат наесен в столичните детски градини. Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов уточни, че свободните места за целодневен прием са 9700, а за почасово посещение в забавачките се разкриват 200 места.

Първото класиране ще бъде на 12 май. До тази дата родителите, които вече имат профили в Информационната система за обслужване на детските градини трябва да подновят кандидатурите си, останалите - правят нови.

"Свободните места през тази година са 9900, от които 9700 са за целодневен прием и около 200 са свързани с новата възможност за часово занимание за децата. Сутрешните часове за задължителните, така че броят на местата е общо около 9900. Можем да кажем, че родителите запазват своите профили, които имат до момента в системата, но това е много важно", каза Чобанов.

Той обясни и друга подробност, но изключително важна за родителите:

"Трябва да знаят, че трябва да направят нови кандидатури на децата за всяка градина, за която желаят детето да посещава. Като първо желание и първа кандидатура носи три допълнителни точки, второ желание и втора кандидатура носи две точки и трето желание и кандидатура носи една точка, така че е важно в какъв ред ги приоритизират", каза той.

Ще има един краен срок за подаване на документи, който тази година е 11 май в 18:00 ч., а на следващия ден - 12 май, ще се направи публично класирането.

"Определено можем да очакваме, че към дадени градини ще има по-голям интерес, но общият брой на местата съответства на общия брой на децата", каза още Тодор Чобанов.