Срив на чуждите инвестиции у нас, корупцията - на първо място сред причините
Секция: ИКОНОМИКА
20 Февруари 2017 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Срив на чуждите инвестиции у нас, корупцията - на първо място сред причините

/КРОСС/България привлича все по-малко чужди инвестиции. През миналата година размерът им се е сринал с 60 процента, показват най-новите данни на БНБ. Според американския бизнесмен Кенет Лефковиц, който от дълги години работи и инвестира в България, корупцията и усложнената геополитическа обстановка в Източна Европа отблъскват чуждите инвеститори от България.
Въпреки растежа на икономиката и предимството на ниския плосък данък, не можем да очакваме връщане на интереса на чуждия бизнес към България в следващите няколко години, категоричен е Лефковиц.
Проблемите в Турция, Русия и Украйна създават несигурност в региона, коментира Лефковиц. Най-големият проблем обаче е корупцията, смята той:
За съжаление, България е добила лоша слава. Когато инвеститорите могат да отидат в по-голяма страна в региона, например Полша или Румъния, слагат този фактор на везните и те не клонят към България.
Дори усилията за съживяване на фондовата борса не подобряват значително инвестиционната среда у нас:
Не е тотално черна, но все пак борсата в България не играе ролята, която играе варшавската борса или дори тази в Букурещ.
Липсата на квалифицирани кадри също отблъсква чуждите инвеститори, допълни Лефковиц.