Нередности допускани от екипа на Кунева в още една европрограма
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Февруари 2017 21:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нередности допускани от екипа на Кунева в още една европрограма

/КРОСС/Още една оперативна програма е застрашена от спиране заради редица нарушения, установени при управлението й по времето на екипа на Меглена Кунева.

Проектите за научни центрове за 350 млн. лева по ОП "Наука" са осеяни с проблеми и всяко поредно отлагане на срокове за изпълнение би коствало загуба на средства. Това стана ясно на среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с учени от БАН.

Денков беше категоричен, че по времето на Кунева по програмите са работили хора, които не познават спецификата на научните проекти и насоките по програмата не са били в най-добрия си вариант.
Той призна, че има проблем с начина, по който тече процедурата за избор на чуждестранни рецензенти на проектите за научни центрове, но обеща да изнесе подробности днес.

Програмата "Наука и образование" освен всичко друго е застрашена и от все още неприетата Стратегия за развитие на научните изследвания, която е предварително условие на ЕК за изпълнението на програмата.
Денков припомни, че до 31 декември 2018 г. България трябва да е верифицирала пред ЕК и да е получила обратно финансиране за 30% от програмата и всяко забавяне оттук нататък е рисково за неизпълнение на срока и загуба на пари.