Дискусия за опасността от злоупотреба с информация за храните ще излъчи БНТ2
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Февруари 2017 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дискусия за опасността от злоупотреба с информация за храните ще излъчи БНТ2

/КРОСС/ На 22 февруари от 14:00 часа БНТ2 ще излъчи пряко от Пловдив обществена дискусия по проблемите, породени от имитиращите продукти и заблуждаващите етикети, последствията от измама с храни и влиянието на храната върху човешкото здраве. Публичният дебат се провежда с подкрепата на Омбудсмана на Р България Мая Манолова и министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.
Зрителите на БНТ ще чуят мненията по темите на специалисти от УМБАЛ „Царица Йоанна" - ИСУЛ: проф. Даниела Попова - началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика, д-р Радислав Наков - гастроентеролог и д-р Райна Стоянова - диетолог. Прякото предаване по БНТ2 е от Международния панаир - Пловдив, където се открива Международна изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии ФУДТЕХ.
Предоставянето на информация за храните е регламентирано на европейско ниво и има за цел да гарантира защита на здравето и интересите на потребителите, като им предоставя възможност за информиран избор.
Дискусионният клуб се организира по инициатива на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюза по хранителна промишленост, Асоциацията на млекопреработвателите и Асоциацията на месопреработвателите. Кампанията „Купувам българско" на БНТ 2, която призовава за подкрепа на натуралните български храни и техните производители, ще бъде представена в дискусията. Целта на организаторите е да предоставят възможност на браншовите организации, както и на ангажираните с проблематиката институции, да обединят усилията и познанията си за по-добрата информираност на потребителите. Прякото излъчване на обсъжданията по БНТ2 позволява на експертните коментари да достигнат до по-голяма аудитория.