Експерт: Реалната стойност на ремонта на "Ечемишка" е 144 хил. лв., а АПИ е платила 390 хил. лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2017 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Реалната стойност на ремонта на "Ечемишка" е 144 хил. лв., а АПИ е платила 390 хил. лв.

/КРОСС/Все още никой не ме е викал в прокуратурата. От "Господари от ефира" ме помолиха да направим обстоен преглед на тунел "Ечемишка" и аз се съгласих. Реалната стойност на ремонта е 144 хил. лв., а АПИ е платила 390 хил. лв. Моята фирма никога не е изпълнявала обществена поръчка и нямам никакъв интерес към този ремонт. Това каза в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия инж. Славчо Савов, собственик на фирма за електроизграждане.

По повод репортажа на "Господари на ефира" и твърденията на експерта главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и нареди на антикорупционното си звено проверка на този ремонт. "Спешната реконструкция на "Ечемишка" е излязла повече от два пъти по-скъпо. Консултирахме цените на вложените материали, строителна механизация и труд, не само по мое мнение, а и по мнение на колеги от бранша, които се занимават също с електроизграждане. Влагайки най-скъпите материали, без допълнителни отстъпки поради екстремно кратките срокове на изпълнение, установихме, че най-високата цена за тази услуга, без чиста печалба на фирмата, възлиза на 144 170 лв. без ДДС с включени в това число непредвидени разходи", допълни още той.

"В тази сума са калкулирани наемът на 6 автовишки за пет денонощия, 35 курса на товарен камион до Ботевград за извозване на скрапа от старите лампи, транспорт на автовишките до тунела, разход за гориво и консумативи, както и труд на 20 работници. В цената е заложена и доставка на 108 броя LED прожектори с единична цена 579 лв., кабели и разклонителни кутии", разкри инж. Савов.