Oтлагат пръстовия отпечатък за 2019г.
Секция: Здраве
22 Февруари 2017 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Oтлагат пръстовия отпечатък за 2019г.

/КРОСС/Въвеждането на т.н. пръстов отпечатък се отлагат за 2019 година, съобщи вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев. Ведомството му ще стартира процедура по отказ на прилагането на идентификатора през настоящата година.
„От становищата на заинтересованите от процеса органи и организации, а именно БЛС, БЗС, пациентски организации и организации на лечебни заведения, както и от становището на компетентната институция - НЗОК, става категорично ясно, че не е налице обективна възможност за въвеждането на пръстовия автентификатор в извънболничната помощ на този етап", обясни вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев. Той изрази опасенията на НЗОК за риск от преждевременното въвеждане на пръстовия отпечатък, тъй като прилагането му при джипита и ДКЦ-та, може да доведе до срив в сървъра на регистрационната система на здравната каса, която в момента обслужва болничната помощ.
Сметките на касата показват, че за въвеждането на системата в извънболничния сектор и аптеки, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв. Освен това щели да бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и др. До момента за въвеждане на системата болниците са похарчили над 4 млн. лв., а касата - 447 хил. лв.
НЗОК декларира пълна невъзможност за поемане на допълнително натоварване с подобен мащаб, както и липса на средства, техника и налични помещения за инсталирането й.
При над 43 411 000 посещения при първичната и специализираната извънболнична помощ, денталната помощ и медико-диагностичната помощ за 2016 г., в сравнение с хоспитализациите през същата година, ще се достигне до 2116 % увеличаване на „пръстовите автентификации", показват прогнозите на здравната каса.
„Сривът, за който спомена министърът, би причинил възникването на редица комуникационни проблеми, които биха били в ущърб основно на пациентите, тъй като ще затруднят достъпа им до медицинска помощ", обяви зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
От здравното министерство изчислили, че автентификаторът в извънболничния сектор, би намалил достъпа до медицинска помощ на населението с около 20%.
На 16 март предстои заседание на ВАС, на което ще се реши каква ще е съдбата на пръстовите автентификатори.