Съдът отмени скъпото билетче в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2017 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът отмени скъпото билетче в София

/КРОСС/Софийският административен съд отмени наредбата на Столична община, с която беше увеличена цената на билета, съобщиха от пресофиса на столичните магистрати.

Решението на съда от днес обаче може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. От ответната страна все още не са заявили дали имат желание да оспорват.

Решението на административните магистрати в София е взето от тричленен състав. Те са отменили като незаконосъобразна наредбата за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към нея, приета на 14 април 2016 г.

Тоест новият текст в нея - от лятото на 2016 г., според който цената на еднократното пътуване в градския транспорт скочи с 60%, е незаконен и не е имало основание да бъде приеман.

Цената на билета поскъпна от 1 лев на 1,60 лв. от 1 юни.

Делото беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв.