„Бургасбус“ оптимизира новата транспортна схема
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2017 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Бургасбус“ оптимизира новата транспортна схема

/КРОСС/От 24.02.2017 г. Бургас ще се сдобие с три нови линии. Нововъведенията се правят, след като кметът на Община Бургас Димитър Николов постави изискване към „Бургасбус" да се съобразят максимално с исканията на бургазлии.  

„Гражданите показаха, че желаят по-малко прикачвания и основната цел на новите линии е те да пътуват още по-бързо и по-удобно. С въвеждането им няма да се нарушат интересите на всички, които в момента ползват бързите линии", каза директорът на „Бургасбус" Петко Драгнев. 

Наименованията на новите маршрути са Б11, Б12 и 9, а автобусите, които ще ги обслужват, ще са с валидатори. Те ще свързват най-големия комплекс на града „Меден рудник" с „Изгрев" и „Славейков". Линиите са създадени след серия от разговори с жителите на „Меден рудник" и са съобразени с предложенията, които „Бургасбус" получи след въвеждането на новата транспортна схема.

Новите линии Б11 и Б12 ще заменят досегашните 11А и 12А, които ще спрат да се изпълняват. Нововъведенията са създадени така, че да допълват Бързата линия, а освен това ще наситят с превозни средства местата, където имаше нужда от намаляне на интервала  между автобусите. Не на последно място, новите линии ще дадат и алтернатива за маршрутите, където към момента  липсват валидатори в транспортните средства.

Линия Б11 ще минава през улица „Въстаническа", през булевард „Захари Стоянов", а след като излезе от комплекс „Меден рудник" ще минава през „Индустриална", за разлика от бързата линия, която минава по околовръстния път.  Важно уточнение, което трябва да направим, е, че Б11 и Б12 ще използват старите спирки на Терминал Юг  и няма да влизат  в отбивката преди терминала. Пътят на автобус Б11 продължава по булевард „Демокрация" и стига до Терминал Изгрев през улица „Петко Задгорски". Така ще свързва Зона Б на „Меден рудник" с комплекс „Изгрев".

Линия Б12 ще покрива Зона А на комплекса и ще я свързва с комплекс Славейков. Автобусът отново ще преминава през улица „Индустриалана" и булевард „Демокрация", но на кръговото в комплекс „Зорница" ще продължава към булевард „Проф. Яким Якимов" и Терминал „Славейков".

Последната нова линия, която ще бъде въведена от 24.02.2017 г., е новата линия 9, която ще свързва „Меден рудник" с комплекс „Славейков". Тя ще е оптимизирана комбинация от линиите 91 и 92, които ще преустановят пътуването си. Тази линия ще запази възможността на пътниците от всички зони в ж.к. "Меден рудник" да направят връзка с центъра на града, както и с площад „Трапезица" и автогара „Запад". Тези, които до сега използваха спирките по улица „Гладстон" и „Сан Стефано", ще видят алтернатива в спирките по булевард „Христо Ботев".

Докато новите линии бъдат въведени в цялостната система, информацията на таблата в автобусите е възможно да дава грешки, за което предварително се извиняваме, казаха от „Бургасбус".

Маршрутна промяна ще получи и обслужващата "Меден рудник" линия 9а. Тролейбусите ще продължат да се движат по маршрутите си, като по този начин с въвеждането на новите линии интервалът между превозните средства ще бъде 7 минути. 

Всички промени, направени досега по новата транспортна схема, целят улесняване на пътуванията и свеждане до минимум  прекачванията на пътниците.

По-подробна информация можете да получите на сайта на „Бургасбус"(www.burgasbus.info).