Азербайджан потвърди газовите доставки
Секция: ИКОНОМИКА
22 Февруари 2017 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Азербайджан потвърди газовите доставки

/КРОСС/Азербайджан ще ни доставя 1 милиард куб. метра газ годишно. Енергийният министър Натиг Алиев е потвърдил това на среща с Николай Павлов. Служебният министър е в Баку за Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. Тя ще се състои на 23 февруари.

В българската делегация са и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества.Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, е задължително условие за доставката на договорените количества азерски газ.

Павлов е подчертал, че проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България. В момента тече интензивна работа по подготовката на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че строителството на интерконектора да започне в началото на следващата година Павлов е уверил, че най-важното е, че проектът е осигурен финансово.

По думите на Николай Павлов след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR в края на миналата година са разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнението на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC.

Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ са дали достатъчно гаранции и са убедили партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на страната ни за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове, обясни още енергийният ни министър.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", обяви Алиев. Той разкри също, че хъб Балкан е интересен проект, защото оттам Азербайджан може да доставя газ до Румъния.