Строим газовата връзка с Гърция от следващата година
Секция: ИКОНОМИКА
22 Февруари 2017 21:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Строим газовата връзка с Гърция от следващата година

/КРОСС/ Изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB, ще започне в началото на 2018 г., съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов на среща с колегата си от Азербайджан Натиг Алиев. В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, разясни Павлов.

Тръбата е задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан. Министър Алиев потвърди, че страната му ще доставя 1 млрд. куб. метра газ годишно за България.

Най-важното е, че финансово проектът е осигурен, допълни Павлов. Той получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит от ЕИБ и ЕБВР, уточни българският енергиен министър.

Той покани компаниите от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен".

Мисля, че ние ще се заинтересоваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище, каза министър Алиев.