Искат отвод на прокурор по делото за взрива в Горни Лом
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2017 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искат отвод на прокурор по делото за взрива в Горни Лом

/КРОСС/Видински прокурор е участвал в унищожаване на доказателства по делото за трагедията в завод "Миджур".

Това се казва в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров от Петър Панчев - член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" и Огнян Цеков, секретар на Независимото дружество за защита правата на човека "Илия Минев".

При взрив в завода в село Горни Лом, на 01.10.2014 г. загинаха 15 души.

В писмото се напомня, че са унищожени 1596 противопехотни мини М-16, които би трябвало да бъдат приети като доказателства по делото.

"Установихме, че тези материали не бяха внесени с Обвинителния акт в съда от прокурор Мирослав Костов от Окръжна прокуратура-Видин и прокурор по настоящето наказателно дело от общ характер № 275/2016 във Окръжен съд-Видин, както и личното му съучастие в това деяние. Бихме искали да Ви уведомим, че протестирахме на първото заседание в съдебна зала срещу отстраняването ни от присъствие като граждански наблюдатели за гарантиране на справедлив процес в наказателното дело при тази взела най-голям брой жертви производствена злополука и при наличието на голям обществен интерес.
Същата забрана по искане на прокурор М. Костов бе наложена и за недопускане на представители на медиите." - посочват правозащитниците.

Те уточняват, че на заседание по делото, проведено вчера, 22 февруари, не са били допуснати в залата в рамките на процедура, при която всеки от пострадалите - конституиран като частен обвинител, може да води в съдебната зала със себе си по един човек по своя преценка.

Авторите на обръщението настояват за връщане на делото в прокуратурата и отвод на обвинителя Мирослав Костов.


Пълният текст на писмото:

Уважаеми господин Цацаров,

Като Главен прокурор и лично наблюдаващ разследването на трагедията с 15 убити на 01.10.2014 г. в завод "Миджур", с. Горни Лом, с наше писмо от 01.09.2016 г. Ви бяхме уведомили за унищожаване на доказателства по делото 1596 броя противопехотни мини М-16.

Установихме, че тези материали не бяха внесени с Обвинителния акт в Съда от Прокурор Мирослав Костов от Окръжна прокуратура-Видин и прокурор по настоящето наказателно дело от общ характер № 275/2016 във Окръжен съд-Видин, както и личното му съучастие в това деяние.

Бихме искали да Ви уведомим, че протестирахме на първото заседание в съдебна зала срещу отстраняването ни от присъствие като граждански наблюдатели за гарантиране на справедлив процес в наказателното дело при тази взела най-голям брой жертви производствена злополука и при наличието на голям обществен интерес. Същата забрана по искане на прокурор М. Костов бе наложена и за недопускане на представители на медиите.

За наше съжаление и вчера, 22.02.2017 г., след обявеното разрешение от Председателя на съдебния състав по делото в Окръжен съд-Видин, за допуск от страна на всеки пострадал -конституиран като частен обвинител, може да води в съдебната зала със себе си по един човек - на заявеното от Димитър Димитров-баща на загиналия на 26 години Михаил, искане за допуск на Петър Пенчев-член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" - носител на Международна награда за защита на човешките права "Златен гълъб", е получен категоричен отказ с мотив, че не можело представители на обществени организации да присъстват в съдебните заседания.

Като Ви уведомяваме, че във внесения в съда Обвинителен акт са затаени голяма част от документите по провежданото от нас паралелно разследване за виновни лица от високите етажи на властта, за които Ви бяхме информирали най-подробно с наше писмо на 21.06.2016 г., огласено в медиите "Биволъ", "Еврочикаго" и "Фактор", прилагаме внесеното вчера в Окръжен съд-Видин писмено искане за спиране на НОХД № 275/2016 и връщане на внесения от прокуратурата обвинителен акт, заедно с отвод на прокурор Мирослав Костов.

Приложение: 1. Писмо от Димитър Димитров - вх. № 716/22.02.2017 г. в ОС-Видин.

Постановление от 13.06.2016 г. по преписка № 1279/2014 г. - ОП Видин.
Отговор на АП-София от 31.10.2016 г. по преп. № 5007/2014.
Писмо № 94-00-414 от 13.09.2016 г. от МОСВ.