Tesla стартира производството на Model 3 от юли
Секция: Автомобили
23 Февруари 2017 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tesla стартира производството на Model 3 от юли

/КРОСС/Производителят на електрически автомобили Tesla държи на своя амбициозен график за планираната атака си срещу масовия пазар. Той е напът да стартира производството на първия си електрически автомобил за средната класа през юли, обяви компанията на технологичния милиардер Илон Мъск след края на борсовата сесия в сряда. Очаква се през септември Model 3 да мине в серийно производство, предава Bloomberg.

С първата електрическа кола на Tesla, която с цена от около 35 000 долара се ориентира към широката маса, Мъск поема висок риск. С помощта на Model 3 годишната продукция трябва да се покачи до 500 000 броя до 2018 г., а до 2020 г. до 1 млн. коли. През миналата година компанията произведе 84 000 автомобила. Tesla отчете, че има 373 000 предварителни заявки за Model 3 към май, откогато са последните данни.

За да изпълни амбициозните си цели, Мъск инвестира сериозна сума, което вкарва компанията му в зоната на загубите. На годишна база обаче загубата през четвъртото тримесечие спада от 320,4 млн. долара до 121,3 млн. долара. Приходите пък се покачват изненадващо силно с 88% до 2,3 млрд. долара. На пазара данните и поддържането на плана за производството на Model 3 се приеха добре, а акциите на компанията поскъпнаха в следборсовата сесия с до 3 на тасто.

Колко големи са надеждите на инвеститорите доказва и фактът, че от началото на годината книжата са поскъпнали с почти 30%.

В данните за тримесечието за първи път влизат и приходите на придобита през ноември компания за екологично електричество SolarCity. От миналата година фирмата предлага устройства за складиране на електричество за домакинства и предприятия.

Мъск обещава на инвеститорите да изгради първия напълно интегриран и устойчив енергиен концерн в света. Важна част от дългосрочната стратегия е и огромната фабрика за батерии Gigafactory в Невада, която отвори врати през лятото. През януари там започна производството на клетките, а проектът е ключът към производството на електрически коли в голям мащаб за масовия пазар.