Руски учен обясни какъв ще е войникът на бъдещето
Секция: Русия
23 Февруари 2017 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски учен обясни какъв ще е войникът на бъдещето

/КРОСС/ Войникът на бъдещето ще представлява сложна система, в чийто център е човекът. Това разказа ръководителят на проекта "Защитник на бъдещето" във Фонда за перспективни изследвания на Русия Аркадий Петросов, цитиран от "Взгляд".

"Ще има елементи, обединени конструктивно и функционално от една обща задача: да изведат човека извън пределите на зоната на огнево поразяване, да усилят бойната му мощ и да обезпечат съхраняването на живота му", обясни ученият.

Той допълни, че работата по проекта включва физико-технически, информационни, химико-биологични и медицински изследвания. Провеждат се и перспективни разработки на роботизирана техника. Според Петросов от бойците няма да се изисква нова компетенция, за да ползват сложната екипировка, а точно обратното - тя ще помага на войниците с различно ниво на подготовка и ще подобрят тяхната ефективност, издържливост и физически показатели.

Една от най-важните задачи на екипировката, според Петросов, е удължаването на т. нар. "златен час" или промеждутъка, в който може ефективно да се помогне на тежко ранен човек.

"Тази област е много широка - в нея има система за контрол на състоянието на войника, технически и медицински средства за дистанционно провеждане на високопрофесионални операции, изследвания в областта на криоконсервацията и заместители на кръвта", допълни Петросов.