Марош Шефчович: "Южният газов коридор" има стратегическо значение за ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
23 Февруари 2017 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марош Шефчович: "Южният газов коридор" има стратегическо значение за ЕС

/КРОСС/ Проектът "Южен газов коридор" (ЮГК), предназначен да транспортира азербайджански газ до Европа, има стратегическо значение за ЕС. Това заяви днес заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шевчович в изказване на третото заседание на Консултативния съвет на ЮГК в Баку.

ЮГК има стратегическо значение за Евросъюза и всички ние разбираме колко важен за Европа е този проект, каза Шевчович пред участниците в третото заседание на Консултативния съвет на ЮГК.

Стойността на този проект е над 40 милиарда долара. Трасето му ще се простира на 3000 километра от Баку до южната част на Италия, минавайки през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови основни сегменти са Южно-кавказкият тръбопровод, Трансанадолският и Трансадриатическият газопровод. Първоначално по ЮГК се очаква да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ, като доставките трябва да започнат през 2019-2020.
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обаче заяви, че страната му разчита пускането в действие на ЮГК да стане през 2018 година.

"Участието на европейски финансови организации в изпълнението на проекта ще бъде много важно. ЮГК е въпрос на енергийната сигурност, а енергийната сигурност е национална сигурност на страните", каза днес Алиев в реч пред участниците в заседанието.

Сред тях са българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов заедно с колегите му от Грузия, Турция, Гърция, Албания и Хърватия, както и министърът на икономическото развитие на Италия, делегация на ЕС, водена от Шефчович, представители на САЩ и Великобритания. Сред представените финансови институции в Баку са Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Международната финансова корпорация.