Българка създаде специален шрифт за хора с дислексия
Секция: Наука
24 Февруари 2017 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българка създаде специален шрифт за хора с дислексия

/КРОСС/ Специален шрифт за родната азбука помага на хора с дислексия да възприемат по-лесно писан текст на кирилица. Той е създаден от Кристина Костова и е първият цялостен шрифт за българската азбука.

По света са разработвани шрифтове за дислектици, съсредоточени основно върху латинските букви, които не могат да се прилагат в пълна степен за кирилицата.

Шрифтът на Кристина Костова е подходящ най-вече за деца в начален етап на обучение с лека и средна форма на дислексия и може да бъде свободно използван в българските училища, защото е четим и от хора, които нямат този проблем.

Данните за дела на населението по света, което има някаква форма на дислексия, са различни, като се колебаят между 10 и 15, та дори до близо 20 на сто. В някои случаи формата е по-лека, но все пак четенето и писането могат да се окажат предизвикателство. Това се дължи на по-различния начин на мислене на дислектиците, обясни Кристина Костова, която създаде първия шрифт за българската азбука за хора с дислексия.

"За хората с дислексия буквите са обемни обекти. За тях буквите не са както за всички останали 2D обекти, а са 3D обекти, което означава, че в тяхното съзнание те много бързо се обръщат на едната или на другата страна или рефлективно се обръщат, което много често позволява визуално подобни знаци да бъдат обърквани. А когато има и някакво по-близко звучене, става още по-трудна ситуацията", казва Кристина.

Шрифтът Adys е разработен специално върху българската азбука и има редица особености, увеличаващи четивността.