Проф. Спасов: Операцията на Байрям може да бъде направена в България
Секция: Здраве
24 Февруари 2017 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Спасов: Операцията на Байрям може да бъде направена в България

/КРОСС/ „Операцията може да бъде направена в България, мога да го направя и го твърдя", каза проф. Любомир Спасов, директор на правителствена болница по повод случая на малкия Байрям, който следим в bTV Новините.

9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване, като се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас.

Въпреки това, след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

„Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент", смята Спасов.

„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено", каза още Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена в България.