Възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, с ВМРО в центъра
Секция: Интервюта
24 Февруари 2017 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, с ВМРО в центъра

/КРОСС/ Искаме компенсация и за 1 час без парно в София

Номинацията на Нинова за Социнтерна е знак на признание и към самата нея, и към БСП, и към България

Предпочетох да продължа работа като шеф на Градския съвет пред листите за депутати, за да не изменя на онези 70% от членовете, които ме избраха преди по-малко от 1 година

С лидера на социалистите в София, общински съветник и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов разговаря Лиляна Клисурова, в. "24 часа"


- Г-н Паргов, административният съд отмени наредбата за скъпото билетче в София. Какво следва, защото де факто билетчето остава 1,60 лв.?
- Цената остава, ако ръководството на Столична община обжалва пред ВАС. Призоваваме ги да не го правят. Политическо лицемерие е да обжалват това решение.

- Но общината заяви намерение да обжалва.
- Това ще удължи процедурата и ще чакаме решението на ВАС. Искрено се надявам, че той ще потвърди решението на Софийския административен съд. Тогава СОС ще преразгледа наредбата и увеличената цена на билетчето ще падне.

- А ще дължи ли нещо Центърът за градска мобилност на хората, които са си купували билетчета за 1,60 лв. през последните 10 месеца?
- Има тълкувателно решение на ВАС, което казва, че за незаконосъобразни актове не се дължат обезщетения. Така че,ако има желание от граждани, запазили билетчетата си, могат да пледират индивидуално за обезщетения

- Като говорим за компенсации - друга голяма тема на София тези дни е "Топлофикация" и как дружеството ще компенсира всички ощетени от дните без парно?
- В СОС приехме доклад, с който задължихме "Топлофикация" в следващите сметки на потребителите, които не са имали парно над 48 ч, да получат компенсация в месечната фактура - отбелязана на отделен ред със знак минус. За да е ясно колко е пропуснатата полза от липсата на топлинна енергия.

- А в случаите без парно под 48 часа?
- За съжаление, в тези случаи няма да се отчете загуба, което е проблем. Такива са общите условия на "Топлофикация", което означава, че трябва да бъдат променени. Ние от БСП ще поискаме такава промяна. Защото отношенията между потребител и доставчик трябва да са ясно уредени. Дори да не ползваш услугата и 1 час, трябва да има компенсация.

- Виждам, че за вас проблемите на София са от голямо значение. Това ли е причина да откажете да сте кандидат за депутат?
- Пред мен имаше два пътя, тъй като в устава ни има текст, според който не може да съвместяваме партийни с публични позиции. Единият път бе да продължа работа като председател на Градския съвет, за което получих над 70% подкрепа. И другият - да напусна и да отида в парламента. Няма как да изменя на хората, които ме избраха преди по-малко от 1 година.

- Структурата ви поиска на конгреса този текст да отпадне от устава, но не бе прието. Лично срещу вас ли бе това?
- Оказа се, че не сме узрели за тази промяна. Става въпрос не само за Паргов, а за над 300 общински и областни председатели. Трябва организационна промяна в посока засилване позициите на местните структури чрез съчетаването на инструментите на публичната власт - местна, законодателна или изпълнителна. Ако един областен председател е и депутат - съчетаването на двете позиции ще даде много повече ресурс за решаване на даден проблем.

- В каква кондиция БСП влиза в кампанията?
- Кондицията на БСП е на много по-високо равнище от когато и да било в предходни години. Резултатът от президентските избори дава самочувствие на партията, има желание за победа и убеденост, че този път не влизаме в обречена битка. Имаме всички шансове да спечелим. Влизаме в кампанията с над 85% мобилизационна готовност.

- Доколко стабилен ще е следващият парламент, като гледате конфигурацията, която се очертава?
- Зависи от резултата на изборите. Но със сигурност програмите ще имат ключова роля във взимането на решения за коалиции. Ако се наложи да се прави компромис, трябва да е ясно какво ще се постигне и на каква цена.

- БСП може ли да направи компромис и да управлява с ГЕРБ?
- Абсурдно е в момента да се говори за коалиция с ГЕРБ. Още повече че имаме и програмни различия. А безпринципни коалиции не са полезни за България. По-правилният подход е да разговаряме на база какво ще свършим за хората. За мен възможната коалиция за БСП е ляво-патриотична, като ВМРО е в центъра й.

- Водите ли предварителни разговори с ВМРО? Ако резултатите на БСП и ГЕРБ са близки, решението коя партия ще управлява ще зависи от патриотите?
- Не. Програмата на патриотите има доста сходни неща с нашата. Но основният въпрос, на който БСП трябва да даде отговор, е именно с кого ще можем да управляваме. Всички десни формации, включително ГЕРБ, а и патриотите, в момента се упражняват на полето на БСП и лявата реторика - говорят за равнища на пенсии, заплати, среден доход и т.н. Но не казват откъде ще намерят пари. А ние поставяме икономиката в центъра. Защото без силна икономика няма как да реализираме силна социална политика.

- Борисов предрече нови избори след 5-6 месеца. Ще се окаже ли прав?
- Борисов обича да си служи със страхове, така направи и преди президентските избори. Част от страховете му тогава, за негово голямо съжаление, станаха реалност. Но такъв е животът - който се опитва да плаши хората, в един момент нещата му се струпват на главата. Искрено се надявам да се намери нужният баланс след 26 март, защото предстои първото българско председателство на ЕС. А то е важно предвид членството ни в съюза. Европа няма да търпи нестабилност в която и да е членка.

- С тази реторика ли ще продължи кампанията - пернати, чаршафи, какво още да очакваме?
- Не е хубаво да се прекрачва една граница, защото завоите после са трудни. При това не говоря за коалиция, а за воденето на диалог по теми, за които е нужно национално съгласие. Противопоставянето на всяка цена е вредно, особено в ситуацията в държавата. Светът се променя, избирането на Тръмп не е случайно. Т.е. имаме глобални процеси, на които трябва да обърнем внимание и да видим как се позиционираме. Промяната в света е промяна и за България. Втренчени в личните си противоречия, ще изпуснем момента и накрая пак ще бъдем на опашката и ще се чудим към кого да се пришиваме. Традиционно сателитният синдром във външната ни политика е голям проблем за България.

- Като заговорихте за външна политика - вашето име се коментира за външен министър в правителство на БСП?
- Много и всякакви спекулации чувам за себе си. Към момента това не стои на дневен ред. Кампанията е важна. Но в живота всичко е възможно.

- Според ГЕРБ с действията си - и по-специално с кадруването, служебният кабинет подготвя почвата за БСП. Борисов дори видя опити за купуване на изборите със смяната на Георги Костов.
- Очевидно главният секретар на МВР при ГЕРБ играе ключова роля в уреждане на служебна победа на ГЕРБ. Те са в позиция: "Крадецът вика дръжте крадеца". От служебния кабинет очакваме две неща. Първо, истината за състоянието на държавата. Вече излезе доклад, който е плах, но все пак е стъпка в правилната посока. И второ, да осигури честни и демократични избори. А това с администрация на ГЕРБ няма как да стане. Правилно служебният кабинет си избира собствена администрация, която да гарантира, че ще може да осигури равноправно състезание за всички участници в изборите.

- Корнелия Нинова е номинирана за вицепрезидент на Социнтерна. Какъв знак е това за БСП?
- Това е знак на признание и към самата Корнелия Нинова, и към БСП, и към България. Засега БСП е единствената политическа сила, към която в европейски и световен мащаб са правени такива знаци на признание. Това са Ирина Бокова в ЮНЕСКО, Сергей Станишев в ПЕС, и сега номинацията на Нинова в Социнтерна.