Пациенти с психически заболявания организираха собствен карнавал в Рио
Секция: КУЛТУРА
24 Февруари 2017 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациенти с психически заболявания организираха собствен карнавал в Рио

/КРОСС/ По-малко от 24 часа остават до началото на карнавала в Рио де Жанейро. Пищният фестивал ще бъде открит в малките часове на нощта българско време. И докато някои участват в последните приготовления, за други празникът вече започна, предаде БНТ. Ден преди официалното начало на годишния карнавал пациенти на местен институт за психично здраве получиха шанс да се включат в забава, организирана специално за тях.

Пациентите от института Нилсе да Силвейра в бразилската столица Рио, не получават много шансове да се насладят на летните забавления в града. Тази година, обаче, е различно.

Заедно със своите лекари, семейства и приятели, пациентите на Нилсе да Силвейра организираха свой собствен парад, наречен "Лудостта на предградията", по улицата, на която е разположена болницата.

С блестящи, пъстри костюми и нарисувани лица, те изпълниха квартала с песни, музика и самба.

Сидмар Наскрименто, пациент: "За тези, които се лекуват в момента, това е терапия. Когато ни приемаха в болницата, ние просто стояхме там, бяхме заключени. Нямахме свобода, не можехме да отидем да гледаме карнавала. А сега си имаме собствено парти, прекрасно парти."

Според специалисти по психичното здраве, подобни събития са не само полезни за пациентите, но и представляват възможност за интеграция в обществото, чрез изкуство, музика и култура.

Официалното начало на карнавала в Рио де Жанейро е след края на работния ден в петък. Мнозина, обаче, започнаха празненствата преди повече от месец.