Отливът на туристи е нанесъл силен удар на турската икономика
Секция: Туризъм
24 Февруари 2017 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отливът на туристи е нанесъл силен удар на турската икономика

/КРОСС/ Процъфтяващият преди туристически сектор в Турция силно пострада след серията от терористични атаки и вътрешната политическа криза, се съобщава на сайта на Международния валутен фонд.

Заради намаляващия брой на туристите през 2016 г. икономическият ръст на страната е намалял с 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), показва проучване на МВФ.

В годините на разцвет, туризмът генерираше приходи еквивалентни на 3,7% от БВП. Индустрията осигури 600 000 работни места, или 2,3% от общата заетост в Турция. Още един милион работни места са се появили в свързаните сектори, включително ресторантьорски и развлекателни индустрии, се казва в доклада.

Преобръщането на тенденцията дойде през 2016 г., с рязко покачване на терористичните атаки, съчетани с политическата несигурност. Атентатите, 400 на брой само за 2015, доведоха до над 30-процентен спад в броя на европейските туристи, които съставляват над половината от общия брой посетители в Турция. Руските туристи също намаляха драстично поради кризата след свалянето на руския боен самолет от турските ВВС.

Според изследването 10-процентовия спад на чуждестранните туристи води до намаляване на БВП с между 0,3% до 0,5%.