Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, призна Герджиков
Секция: ИКОНОМИКА
24 Февруари 2017 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, призна Герджиков

/КРОСС/ Увеличават се фискалните тежести върху бизнеса. Това коментира служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на конференция за пътна карта на бизнеса за 2017, предаде news.bg. В бюджетите се залагали все повече и повече приходи от такси.

С 40% е това увеличение в последните години. Таксите у нас играят ролята на скрити данъци, допълни Герджиков.

Служебното правителство има амбицията да направи няколко положителни стъпки в посока на по-добър бизнес климат.

Герджиков обяви, че е сформирал работна група, която в скоро време ще излезе с предложение за редуциране на административната тежест, така че да се даде пример как във всички области трябва да се правят подобни облекчения.

Финансирането от Европейския съюз ще стане по-насочено към общи приоритети, а не национални, предупреди Ивайло Калфин, бивш евродепутат и бивш социален министър. Европейският бюджет щял да стане по-гъвкав. Според него ще се хармонизира данъчната система в общността. Той недоумява защо сме против хармонизация на данъчната основа.

България внася три пъти по-малко, отколкото получава, коментира Калфин ефектите от членството ни в ЕС.

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, посочи, че проблемите в ЕС са заради свръхзадлъжнялост. Той препоръча администриране на данъците. Основните предизвикателства са свързани с така нареченото фискално пространство, да бъдат преструктурирани разходите, за да може бюджетът в добри времена да генерира превишение, а не дефицит.

Жельо Бойчев от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ се оказаха на една позиция - трябват ни балансирани бюджети. Повече бюджетна дисциплина поиска и ексминистърът на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов.