Йотова: От 1 380 деца мигранти, потърсили закрила в България, 972 са без родители
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2017 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: От 1 380 деца мигранти, потърсили закрила в България, 972 са без родители

/КРОСС/От 1 380 деца мигранти, които официално са потърсили закрила в България, 972 са без родители и не са обхванати от образователната система, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР.

Според нея е наложително у нас да има регистър на децата на мигрантите, с който да работят всички институции, свързани с проблема. България трябва да защити две тези в международен план, каза Йотова:

В предстоящата промяна на Дъблинското споразумение на всяка цена да се защитават семействата на мигрантите и бежанците. Да се събират тези семейства. Второ - изпращането на специалисти в зоните на така наречените "горещи точки". Такива "горещи точки" вече работят в Гърция, в Италия, а защо не и в онези центрове извън територията на Европа, откъдето идват бежанците и мигрантите Там да се работи не само по отношение на език, на култура, там да се обръща по голямо внимание, особено на децата и особено тези, които са непридружени.

В българските училища учат 143 деца мигранти, каза министърът на образованието Николай Денков. Изготвени са 2 наредби, които гарантират безплатно образование в детските градини и училищата.