Източват спешно 81 язовира
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Февруари 2017 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Източват спешно 81 язовира

/КРОСС/81 язовира са в пред аварийно състояние, обявиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Агенцията е издала предписания за незабавното им изпразване.

Към момента въпросните язовири се поддържат на кота мъртъв обем и постоянно се следят от експертите.

По-рано на днес на брифинг от прокуратурата съобщиха, че 205 язовира са рискови и крият опасност от наводнение. Проверени са общо 4390 водоема, както и съоръженията към тях. 54,44% от тях са в неизправно-частично работоспособно състояние.

От ДАМТН подчертават, че предаварийното състояние е моментно положение, което се установява при проверка. Нужно е веднага след това собствениците да предприемат спешен ремонт или съоръжението да бъде изпразнено.

От агенцията обръщат внимание, че са предприели серия от мерки, свързани с язовир "Бели Искър". Те са в изпълнение на разпорежданията на Върховната административна прокуратура. Дадено е предписание съоръжението да работи постоянно с 1 млн. кубични метра свободен обем. Около 14 млн. куб. метра е общият обем на съоръжението.

Създава се и работна група между всички ангажирани институции - Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на вътрешните работи, Областна администрация София, община Самоков, Столична община и други. С представители на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Всички проучвания потвърждават, че трябва да се предприемат ремонтни дейности на съоръжението.

Агенцията е направила предписание за процедура по инженерингови дейности по извършване на рехабилитация на язовирната стена. Тя трябва да стартира в тримесечен срок.