Чистка във въоръжените сили на Полша
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2017 20:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чистка във въоръжените сили на Полша

/КРОСС/Полското консервативно правителство е подменило почти целия висш команден състав на въоръжените сили, съобщава "Блумбърг".

Стотици офицери са напуснали постовете си, което съвпада с призив на Варшава към страните членки на НАТО да помогнат с увеличаване разходите за отбрана.

Правителството е извършило чистка в институциите, където са били назначени кадри от бившата управляваща партия "Гражданска платформа", която загуби изборите през 2015 г.

90% от висшите офицери в Генералния щаб и 80% от командирите в армията са заменени или са напуснали, според военното министерство.

Сред тях са шефът на генщаба Мирослав Гоцул, който се оттегли миналият месец, както и арменският командир генерал Мирослав Розански.

Управляващата партия "Право и справедливост" се закани да проведе чистка, след като лидерът на партията Ярослав Качински нарече "най-лошия тип поляци" хората, които имат връзки с "Гражданска платформа" или комунистите, които управляваха страната миналият век.

В съобщение полското военно министерство отбеляза, че военният министър Антоний Мацеревич е провел мащабна смяна на висшия кадрови състав, заменяйки избрани от "Гражданска платформа" офицери с опитни военни, участвали в мисии в Ирак и Афганистан, и обучавани от НАТО.

Засегнати са 26 генерали и повече от 250 полковници - около ¼ и около 1/6 от висшия армейски състав, според телевизия TVN24.

Военното министерство обяви, че армията е увеличена до 106 хил. военнослужещи през 2017 г. от 96 000 през 2015 г.

Вероятно част от напускането е естествено, но има също част, при която са били принудени, например, изпращане на офицери в резерва, според пенсиониран полски генерал.