Българи в кома в капан в Унгария
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2017 21:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи в кома в капан в Унгария

/КРОСС/Близките на тримата най-тежко пострадали при катастрофата в Унгария с български микробуси на 15 февруари не могат да платят здравните им осигуровки и да ги приберат в България заради административни неуредици. До момента официално не са съобщавани имената и населените места, от които са пострадалите, но "Труд" установи, че трима са с адреси от Търговище и за спасяването им са ангажирани ред институции.

Съпрузите от село Руец - Елиман и Селиха Алиеви, и жена от Търговище - Фанка, са в медикаментозна кома и близките им едва събрали пари да внесат здравните им осигуровки за пет години назад. Синът на пострадалото семейство не бил уведомен за инцидента и се наложило да отиде до Унгария, за да разбере за случилото се.

Въпреки че внесли осигуровките, се оказало, че Алиеви продължават да се водят с прекъснати права, защото нямало лично подадени от тях декларации, нито упълномощено лице у нас. Така сумите не можело да се вкарат в системата, казва адвокатът им Сунай Хасанов.

Той търсил съдействие от министерството на здравеопазването и от МВнР. От консулството в Унгария потвърдили, че хората са в кома. Накрая писал и на омбудсмана Мая Манолова, защото ситуацията била в омагьосан кръг и нормативите не позволявали да се решат животозастрашаващи проблеми.

От болницата в Унгария казали, че е най-добре пострадалите да бъдат транспортирани със самолет в България.

Искаме да ни дадат и етапна епикриза, за да разберем какво е състоянието им. И с платени осигуровки пак не ставало, защото нямали европейска здравна карта. Парадокс е, че хората са в кома и никоя институция не иска да приеме документи, тъй като няма упълномощени лица у нас, които да действат от тяхно име, разказа адвокатът.