Отливът на туристи ще отнеме 1% от растежа на Турция
Секция: Туризъм
25 Февруари 2017 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отливът на туристи ще отнеме 1% от растежа на Турция

/КРОСС/ Турската икономика е загубила поне 1 процентен пункт от потенциалния си растеж през 2016 г. заради отлива на туристи в страната. А това пък е свързано с неспиращите терористични атаки и политическите сътресения. Засегнат ще е туристическият сектор, но и съпътстващите го сектори, показва анализ на Международния валутен фонд.

До 2015 г. туристическия сектор в Турция се развиваше с бързи темпове, все повече авиокомпании пускаха линии до различни градове в страната, развиваше се инфраструктурата, строяха се хотели, а силният маркетинг подхранваше разширяването. А за да улесни още повече достъпа на чуждестранни туристи и да ги „открадне" от средиземноморските конкуренти, Турция премахна визовия режим за много държави.

В пиковия си момент туризмът е създавал около 3.7% от брутния вътрешен продукт (БВП), директно е ангажирал над 600 000 души, а още 1 милион са работили в съпътстващи сектори, като развлекателната индустрия например.

Голямото обръщане се случва именно през 2015 г. Тогава рязко скочи броят на терористичните атаки, съчетано с политическите гонения и масовите арести и уволнения. От средно 70 атентата между 2010 и 2014 г., на следващата година те вече са 400. Европейските туристи са паднали с 30%, показва статистиката. При друг важен пазар - руският, също се отчита драматичен спад през 2015 г. Заради появилото се тогава напрежение бяха ограничени чартърните полети и продажбата на туристически пакети.