НАСА проучва дали да изпрати астронавти на тестови полет в дълбокия Космос
Секция: Технологии
25 Февруари 2017 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА проучва дали да изпрати астронавти на тестови полет в дълбокия Космос

/КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА обяви, че обмисля дали да не включи астронавти на предстоящо изпитание на капсула "Орион" в дълбокия Космос, като целта е обиколка на Луната, съобщава "Франс прес".

Капсулата е построена с цел един ден да закара астронавти на Марс, вероятно през 30-те години на XXI век.

Към момента изпитателният полет с "Орион", познат като Изследователска мисия 1 (ЕМ-1), е заплануван за 2018 г. и се очаква да бъде без астронавти.

Но действащият администратор на НАСА Робърт Лайтфут е получил задача от НАСА на 15 февруари да проучи дали е възможно да се качат хора на брода. Резултатите се очакват през следващите месеци.

Капсулата ще бъде поставена на върха на ракета носител Space Launch System (SLS), която в момента е разработвана.

НАСА я описва като "най-мощната ракета в света".

"Орион" ще лети на много по-далечно разстояние в сравнение с всички космически кораби, които са построени от човека до момента, отбелязаха от космическата агенция.

Целта е капсулата да остане в Космоса възможно най-дълго без да се скачва с космическа станция и да се връща на Земята много по-бързо.

Ще бъде проучено дали могат да бъдат изпратени двама астронавти с новата капсула и евентуално мисията да бъде отложена за средата на 2019 г.

За момента планът е да се изпратят астронавти с втория полет на "Орион" (ЕМ-2), като мисията трябва да продължи 8 дни и да се проведе през 2021 г.