Вестник "Прас-прес" ще започне да излиза на пазара от 1 март
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Февруари 2017 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестник "Прас-прес" ще започне да излиза на пазара от 1 март

/КРОСС/ На 1 март ще излезе първият брой на новия български вестник "Прас-прес". Изданието ще е сатирично и зад него стоят някои от най-популярните карикатуристи в страната. Един от тях – Христо Комарницки, разказа пред сайта "Площад Славейков", че първоначално изданието ще е двумесечно, а след време се предвижда да стане седмичник.

Акцент по страниците на "Прас-прес" ще са карикатурите, комиксите, фотографиите и колажите. Ще има и текстове, но само от подбрани автори. На никого нямало да бъде налагана цензура. Амбицията пред вестника е да "върне изгубения смисъл в словосъчетанието "свободно слово".

"Искаме да опровергаем битуващото мнение, че българинът се опростачва прогресивно – ще пишем активно по теми от областта на културата – критика за книги, музика, филми, театър и прочие, поднесена на езика на хумора, но при все това достатъчно сериозна и авторитетна. Искаме читателят да казва: "Прочетох го в "Прас-прес", затова ще отида да гледам това представление", заявки Комарницки.

Освен от него, вестникът е създаден от още трима карикатуристи – Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов, както и от журналиста Иван Бакалов. Външни автори са Самуил Петканов, Здравко Попов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев, Васил Балев и др. Първото издание ще излезе с финансовата подкрепа на приятели на създателите на "Прас-прес". Цената му ще е 0.99 стотинки.

"Нашата публика са интелигентните хора, които не можеш да залъжеш с ерзац на хумора и сатирата. Оптимистично смятаме, че тези хора съществуват и не са малцинство", каза още Комарницки.

Той уточни, че вторият брой на вестника ще бъде посветен на предизборната кампания и партийните кандидат-депутатски листи и нито един политик нямало да бъде щаден.