Доц. Маргарита Бакрачева: Пролетната умора е нормално преходно състояние
Секция: Здраве
26 Февруари 2017 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Маргарита Бакрачева: Пролетната умора е нормално преходно състояние

/КРОСС/ Пролетната умора е нормално преходно състояние. Това каза в интервю за Агенция „Фокус". доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН).

„Всяка година се коментира въпросът за пролетната умора, която е доста по-положителна отколкото така наречената есенна умора, тъй като идва сезонът с повече светли и слънчеви часове, които са естествения антидепресант", коментира доц. Бакрачева и обясни, че причината за умората е, че се променят нивата на мелатонин и някои други биохимични процеси, които карат човек да се чувства поизгубил тонус.

По думите й това е едно нормално преходно състояние. „Пролетта, появата на първите листа на дърветата е едно обещание за това, което ни чака като зараждаща се нова година в пълния смисъл на това, което можем да изживеем със сетивата си. Щастието се корени в нематериалните неща: това, което виждаме, което можем да помиришем, докоснем, вкусим, т.е. нещата, които не се купуват с пари, а са в момента тук и сега", каза още тя.