Два пъти повече компании са фалирали през 2016-та, в сравнение с 2008 г.
Секция: ИКОНОМИКА
26 Февруари 2017 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два пъти повече компании са фалирали през 2016-та, в сравнение с 2008 г.

/КРОСС/ Фалиралите през 2016 година фирми са два пъти повече в сравнение с кризисната 2008 година, показват данни на Агенцията по вписванията, цитирани от bTV. Икономистите вече виждат спад в броя на заетите с около 20 хиляди души.

Завод, в който преди са работили около 100 души, но със смяната на собствениците броят на заетите там постоянно намалява. Сега работят десетина души.

Началникът на цеха Първан Бързаков е един от първите служители дошли преди 40 години разказва за натовареността на производството. "Грубо навремето сме работили по 380 тона на месец. А сега? Сега за годината я ги стигнем, я не. ...На младите не им се работи железарство. Това е. После, в региона няма училище, което да произвежда такива кадри", каза Бързаков.

И макар държавата да отчита по-добра среда, собственикът Павел Георгиев казва, че за малкия и среден бизнес ситуацията остава тежка: "Кредитите допълнително утежняват ситуацията, банките ни притискат", признава Георгиев.

Според анализатори, много компании спират да функционират, но така и не обявяват несъстоятелност заради тежката процедура, а броят на работниците се намалява поетапно.

"Шокът при фалит на по-голямо предприятие е осезаем, защото много често по веригата изгърмяват други и малки и средни предприятия. В тези случаи е трудно възстановяването на местния пазар на труда", посочва икономистът Явор Алексиев.

Според анализаторите, най-голям риск има за хората без квалификация. Прогнозират, че работните места, който ще се разкрият през 2017 г. ще бъдат за специалисти, a броят на трайно безработните ще продължи да расте.