"Ла ла ленд" взе 6 статуетки, но загуби най-важната
Секция: КУЛТУРА
27 Февруари 2017 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ла ла ленд" взе 6 статуетки, но загуби най-важната

/КРОСС/Американската Академия за филмово изкуство връчи за 89-а година наградите Оскар на церемония в Лос Анджелис.
За най-добър филм беше обявен "Лунна светлина" след безпрецедентна грешка, белязала края на церемонията, съобщи Си Ен Ен. Уорън Бийти и Фей Дънауей първоначално обявиха, че най-добрата лента е мюзикълът "Ла Ла Ленд" и след като екипът на филма вече беше на сцената да приеме наградата си, стана ясно, че "Лунна светлина" всъщност е победителят.
Станала е грешка. "Лунна светлина" печели за най-добър филм. Не се шегувам, явно са прочели грешно. Това не е шега, "Лунна светлина" печели за най-добър филм.
Бийти се опита да обясни, че им е бил връчен плика, в който Ема Стоун получава наградата за най-добра актриса. Водещият на церемонията Джими Кимъл се пошегува, че е бил сигурен, че ще предизвика гаф на шоуто.
Призът за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Махершала Али за ролята му в "Лунна светлина". 43-годишният американски актьор става първият мюсюлманин, удостоен с Оскар.
Мюзикълът "Ла ла ленд" спечели спечели 6 Оскара - за най-добър режисьор, главна женска роля за Ема Стоун, сценография, операторско майсторство, оригинална песен и оригинална музика. С отличието си Деймиън Шазел стана и най-младият режисьор, удостояван с най-престижната награда на американското кино.
"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не успа да вземе "Оскар" в категорията "Най-добър късометражен анимационен филм". Победител стана "Свирчо" на Пиксар.
Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Вайола Дейвис за филма "Огради". Тя е първата чернокожа актриса, номинирана три пъти за Оскар.
Наградата за най-добър чуждоезичен филм взе "Търговският пътник" на иранския режисьор Асгар Фархади. "Зоотрополис" грабна приза за най-добра пълнометражна анимация. Оскар за най-добър документален филм е за "О Джей: Произведено в Америка" на Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу. "Белите каски" спечели наградата за късометражен документален филм, а "Пей" - за късометражен игрален филм.
Президентът Доналд Тръмп присъства в мислите и коментарите на участниците и публиката на церемонията за връчване на наградите Оскар в театър "Долби" в Лос Анджелис, предаде Асошиейтед прес. Водещият Джими Кимъл направи шеговита забележка за роклята на номинираната за Оскар Мерил Стрийп като попита да не би да е с марка Иванка?", имайки предвид дъщерята на Тръмп. Кимъл намекна и за прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който не допусна журналисти на брифинга в Белия дом в петък. Кимъл каза, че репортерите на отстранените медии трябва да напуснат. "Не търпим фалшиви новини", добави иронично водещият.
Мнозина номинирани за Оскар преминаха по червения килим към церемонията със сини ленти, в знак на солидарност с Американския съюз за защита на гражданските свободи, което придаде на вечерта силен политически заряд, отбеляза Франс прес.
Паралелно с раздаването на оскарите безплатна прожекция на филма "Търговският пътник" на иранеца Ашгар Фархади събра хиляди хора в центъра на Лондон. Фархади, чиято творба беше номинирана за най-добър чуждоезичен филм, бойкотира церемонията в Холивуд заради забраната на президента Доналд Тръмп граждани на Иран и още шест предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ.
Преди прожекцията в Лондон режисьорът представи филма си чрез видео връзка и каза, че "духовно ще присъства" на церемонията. Фархади заяви, че въпреки различните религии, националности и култури, всички сме граждани на света и обеща да работи постоянно в защита на това единство.