Древен диамант разкрива промени в кръговрата на въглерода на Земята
Секция: Наука
27 Февруари 2017 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Древен диамант разкрива промени в кръговрата на въглерода на Земята

/КРОСС/Учени откриха диамант, който е увеличавал размерите си повече от 2 млрд. години, съобщи ЮПИ. Във вътрешността му има следи, които разкриват значими промени в кръговрата на въглерода на ранната Земя.

Въпросните следи обхващат период от над 2 млрд. години. В центъра на диаманта, изваден от земните недра в мина в Ботсвана, има силикат, попаднал там преди 2,3 млрд. години, а във външния му слой - гранит на 250 млн. години.

"Макар че на бижутера диаманти с подобни инклузии не биха се харесали, за геолозите те са най-стойностните и най-вълнуващите екземпляри", заяви Гарет Дейвис от университета Врие в Амстердам. "Можем да използваме тези инклузии, за да датираме отделни части от диаманта. Това позволява да разберем как процесът на формиране на диамантите се е променял с годините и как това е било свързано с променящия се кръговрат на въглерода на Земята", споделя той.

Дейвис и колегите му изследвали 16 диаманта, открити в мините Орапа и Летлакане в Ботсвана. Макар че разстоянието между двете мини е само 40 км, диамантите в тях са с впечатляващо различни инклузии. Диамантите от Орапа са с по-"млади" инклузии, които датират отпреди 400 млн. - 1,4 млрд. години, докато инклузиите в диамантите от Летлакане са на 700 млн. - 2,5 млрд. години. Учените свързаха въпросните инклузии с древната магмена активност, отключена от тектонски движения.

Анализът на химичния състав на инклузиите в диамантите от Летлакане показа значителна промяна в кръговрата на въглерода на ранната Земя. Някои от инклузиите в диамантите от Летлакане са попаднали там преди да се появи кислород в земната атмосфера преди около 2,3 млрд. години.

"Най-древните инклузии в диамантите съдържат по-голяма процентно съотношение на по-лекия изотоп на въглерода", поясни Сюзет Тимерман от екипа. Тимерман и Дейвис предполагат, че по-високите температури в земната мантия преди появата на кислород в атмосферата са повлияли върху начина, по който въглеродът циркулирал в районите, в които се формирали диаманти.