Проф. Иво Христов: Спокойните години отминаха, навлизаме в гигантски турбуленции
Секция: Интервюта
27 Февруари 2017 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Иво Христов: Спокойните години отминаха, навлизаме в гигантски турбуленции

/КРОСС/- Г-н Христов, предизборната ситуация изобилства от невъздържани реплики и взаимни обвинения. Възможно ли вие, едно от новите лица сред кандидат-депутатите на БСП, да наложите други отношения и култура, нов език и стил на общуване?

- Би било добре. Но нали знаете, че има логика на обстоятелствата и логика на възможностите и невинаги едното съвпада с другото. Факт е, че политическите нрави в България са, меко казано, дебелашки, да не кажа по-лоша дума, и това е една от сериозните причини умни и интелигентни хора, експерти в различни области да избягват да участват в политиката. Мотив, който и мен много пъти ме е възпирал, въпреки редовните изкушения, предлагани от условното ляво или дясно в България. От друга страна, нямам илюзии и знам, че една птичка пролет не прави. Колкото до обсесията с новите лица, трябва да бъде ясно, че проблемът не е дали лицата са нови или стари, а дали правят нова или стара политика.

- Какво ви провокира точно сега да влезете в политиката?

- Аз категорически отказвах да влизам в политиката и продължавам да смятам, че интелектуалците нямат място в нея. Да бъдеш политически анализатор съвсем не означава, че си добър политик, както и обратното. В България често тези неща се бъркат, което показва не само непознаване, а и неразвитост на този тип отношения. И вероятно пак щях да откажа. Но от друга страна, ми се струва, на чисто аналитично ниво, че изтичат лимитите на установения модел на т.нар. преход в България - социалните, икономическите, политическите - както във вътрешен, така и в международен план. Би било добре в тази ситуация да има няколко разумни гласа, които да се опитват да дават и друг тон на политическите нрави, а защо не и действия.

- В какво конкретно ще се изразяват вашите действия?

- За мен проблемът е системен. Той не опира до един, втори, трети сектор, както много често обичат да казват много хора. Ясно е, че образованието е свързано с икономиката. Икономиката е свързана с политиката, политиката е свързана с геополитическото състояние на страната. Това са свързани неща и вие не можете да промените един сектор, а да оставите другите, както и обратното. Но в областта на образованието например трябва изцяло да бъде променен образователният модел, особено в сферата на висшето образование, където имам някакъв поглед. Поради това, че виждам резултатите от т.нар. преход. Директно ще го кажа - изключително ниско качество. Това е бомба със закъснител, която вече започва да гърми поради простата причина, че вече няколко генерации се родиха, израснаха и социализираха в условията на т.нар. преход на България. Резултатът е, че вече имаме политически, икономически и социални порядки по-скоро на страна от Третия свят, а не от Европа.

- Защо в предизборната си кампания политиците залагате на обещания за удвояване на заплатите на учителите - това ли ще подобри качеството на образованието?

- За мен е некоректно да използвате множество число. Позволявам си да запазя възможната дистанция, затова влизам като външен човек от гражданската квота. Както казваше изключително уважаваният от мен руски дисидент и голям социолог Александър Зиновиев: аз съм независима държава в първо лице единствено число. Всеки, който знае историята на моята номинация, разбира, че аз не съм от тези, които са се наредили на редичка, за да се реализират като депутати и това очевидно не ми е детската мечта. Не е, няма и да бъде.

Конкретно на вашия въпрос. Намираме се в условията на т.нар. предизборна кампания пред един изморен, омерзен и невиждащ никаква перспектива народ. Проблемът не се оправя с това, че ще ти вдигнат заплатата. Този модел на даване и получаване създава условия на зависимости. Който дава, обикновено контролира. Съвършено друг трябва да бъде социалният модел в България. Не да даваме и получаваме, а да се създадат възможности хората сами да си дават и да си получават. Това са съвършено различни парадигми.

- Как ще отговорите на критиците ви, които използват ваши публикации с остри думи срещу БСП, а днес се кандидатирате от гражданската квота на тази партия?

- Това показва догматизъм в начина на мислене, за да не кажа нещо по-тежко. Когато влязох в тази кампания, казах, че запазвам своите резерви и критичен патос, включително и към силата, която ме е номинирала. Мисля, че поне за момента силата на БСП е в това, че тя е в състояние да приема критика. Моята критика е добронамерена за доброто на страната като цяло. И второ, най-силното оръжие това е истината. Намирам, че наличният политически, икономически и социален модел на страната, включително и във външногеополитически план, се е изчерпал и е влязъл в дълбока криза. Оттук са възможни два основни изхода: или социалната сграда ще ви затрупа, тъй като кризата ще се задълбочава, или гледащите напред елити правят друго. Те виждат огромната опасност от срутване на социалните пластове, политически и икономически и всякакви и овреме се опитват да поемат изпреварваща инициатива. А това означава изпреварващо знание за измъкване от тази ситуация. Ситуация, която напомня един анекдот от времето на съветската перестройка. Човек отишъл на лекар и казал: „Докторе, трябва да ме лекуваш. Това дето го виждам, не го чувам. А това дето го чувам, не го виждам. Очевидно нещо не е наред с мен."

- Безспорно е, че и с нас е така - това, което чуваме, не го виждаме. Но проблемът не е в нас, нали?

- Проблемът е, че на нас ни се съобщава, че живеем в най-хубавия от всички възможни светове, че сме се присъединили към клуба на богатите, а същевременно България е намаляла с 3 милиона. България е деиндустриализирана. Българският социален капитал се е изнесъл навън или е унищожен. Страната пребивава в неособено цивилизовани социални реалии във всяко отношение. България е пред демографска катастрофа и реално изчезва българският народ. Подчертавам - българите, държавотворният народ. Не че територията ще изчезне, защото тя ще бъде заета от други вероятно. Ако продължават тези процеси на деструкция, в един момент ще се окаже, че всички тези системи, в които пребиваваме, се намират в дълбока криза и са пред рухване. Тези, които са бенефициенти от тази ситуация, естествено ще обясняват, че всичко е наред и че трябват само малки козметични промени. На този да повишим заплатата или да направим поредните политики - това омерзително брюкселско клише. Драстичният проблем изисква първо да бъде дефиниран и разбира се, да се търсят адекватни решения за излизане от тази ситуация, ако все още е възможно.

Другото много важно във външнополитически план е, че преди дни даже един Юнкер каза нещо, което знае всеки средно грамотен човек - ЕС е в дълбока криза и очевидно се отива към Европа на две скорости, а България ще бъде на опашката. Съжалявам, това е реалността.

- На вашите срещи с избиратели какви разговори водите, за какво ви питат и какво вие искате да стигне до тях?

- Вижте, в общественото съзнание има разбиране за сериозността на ситуацията. Въпреки пелената на дезинформация и розови краски. Второ, хората са притеснени за собствения си живот и битие въпреки официалната статистика, която ни казва, че имаме 3% ръст и че България е едва ли не остров на стабилността. Хората гледат по джоба си и по това, че децата им живеят в чужбина, че България е скайпова, както казва моят приятел Тома Томов. И тази скайпова България се увеличава непрекъснато. Наскоро имаше изследване на „Галъп", което казваше, че 71% от българите са дълбоко убедени, че страната се движи по погрешен път. Как става така!!! Две трети от населението е убедено, че се движим в грешна посока, от друга страна, се твърди, че се движим в правилна посока. Или е вярно едното, или другото. Основното вътрешнополитическо разделение не е ляво и дясно, както се опитват да ни убеждават казионните масмедии, а е непрекъснато увеличаващата се ножица на социалното неравенство. България по индекс на социално неравенство се нарежда сред страните от Третия свят, а не сред европейските страни. Това се усеща. Когато няколко процента, едно нищожно малцинство притежава основните активи на това изпосталяло сиромашко общество, оказва се, че проблемът е социалното неравенство. А на нас ни обясняват, че проблемът бил в джендърните отношения. Естествено, това е подмяна на проблема. Второ, социалното неравенство ще се увеличава и проблемът е, че огромна част от лумпенизираното население гледа на целия самонарекъл се елит, меко казано, с погнуса. От друга страна, българите са много уморени, нацията е изтощена и поради това, че значителна част от младото енергично население се изнесе оттук. Хората с експертиза - също. И след дългите години на лъжи не вярват, че нещата ще оправят, каквото и да означава това. По-лошото е, че може би ще има социална имплозия - спихване на българското социално тяло, ако продължаваме по този начин.

- И все пак би трябвало да има останало някакво здраво зърно?

- Здравото зърно е, първо, да имате реална представа за ситуацията в страната и на българите като народ. Да не се замозалъгвате. Второто е страната отново да започне да отстоява собствения си национален държавен суверенитет. В контекста на европейската интеграция на нас ни обясняваха, че едва ли не върховна проява на европейско мислене е ние да се откажем от своите национални интереси. В резултат на т.нар. интеграция българската икономика беше буквално руинирана. Значителна част от ценния ни социален капитал закономерно изтече по посока на страни и държави с висок стандарт. Така че първото нещо е страната да започне да се отстоява като субект, а не като обект на международните отношения.

Каква е ролята на парламента в този контекст? Разбира се - нямам илюзии за особените качества на така наречения „законодател". Както казва Бисмарк: две неща, които се консумират, не е хубаво да се гледат как се правят - закони и баварски наденички. Това за България важи в още по-голяма степен. Тук има една юридическа обсесия, че едва ли не като направите един закон, с него ще отмените земното притегляне. Законът е просто купчина от думи, нищо повече. Както казва Хегел - законът не действа, човекът действа.

- Как ще отговорите на появилите се заглавия „Еврейската организация „Шалом" обвинява Иво Христов в расизъм, сезира ЦИК"?

- Първо „Шалом" не сезира никого. Второ, такова нещо не съм казвал, на тази публична лекция по кризите на модерността, на която имаше 200 души. Все още помня това, което казах в началото на миналото лято, въпреки напредналата си възраст - на 50 години съм. Казах две неща - първо, че единият от важните инициатори на Октомврийската революция Лев Бронщайн Троцки е получил финансиране от Уолстрийт, което е публична тайна и всички сериозни историци го знаят. Второ, Октомврийската революция не е продукт на заговор на 40-50 човека, а закономерен резултат на дълбоката прогнилост и неразрешаването на маса системни противоречия в руската империя, които в крайна сметка завършват с този взрив. Не е случайно, че болшевиките биват подкрепени от огромна част от населението. В Русия иначе революцията нямаше да се случи във вида, в който тя беше реализирана. Друг е въпросът, че това доведе до тежки разделителни линии и огромни жертви в тялото на руския народ, които и досега не са зараснали. В Русия в момента върви сериозна дискусия по този въпрос. Големият проблем е, че ние не се поучихме от жестоките уроци на революцията и отново, 100 г. по-късно, каскада от противоречия се натрупват по същия начин. Говорим за социални диспропорции, за огромните социални неравенства, непознати в човешката история, и в този смисъл не изключвам поредния катаклизъм, който може да се случи. Искам да съобщя на вашите читатели, че спокойните години отминаха, навлизаме в гигантски турбуленции и ще трябва да се свиква с този живот.

Това няма начин да не засегне България, защото, както казваше великата Вера Мутафчиева - България се намира на пътя на народите. Ние трябва да си дадем сметка, че няма как да ни се размине и на нас. Това не е апокалиптично мислене. Както се казва в известната римска сентенция - предупреденият е въоръжен.

- Като социолог можете ли да прогнозирате дали ще е възможно управление на ГЕРБ и БСП в голяма коалиция?

- Възможно е, но без мен. Все пак има тънки червени линии, има морал и почтеност, които не трябва да бъдат прекрачвани, дори в омерзителното статукво на днешната българска действителност. Разбирам, че трябва да се правят компромиси, но не всичко е допустимо.

Източник:Валентина Петкова, в."Труд"