Протест на велосипедисти в знак на подкрепа и повече солидарност
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2017 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест на велосипедисти в знак на подкрепа и повече солидарност

/КРОСС/На 28 февруари от 19.00 ч. велосипедисти се събират на площада при НДК в София на протест и отдаване на почит на Мартин Гачев, 41-годишен български колоездач, който при трагичен инцидент на 24 февруари на главен път I-8 близо до гр. Божурище е блъснат от товарен камион и загива на място. Гачев, който беше част от Колоездачен Клуб "Булвело", беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и записа редица успехи, от които 1-во място в мастър възрастовата категория на последното издание на Шосейни колоездачни серии INCH Sport, също така шампион на Държавно първенство по колоездене.
Приятелите му от Колоездачен Клуб "Велосити", организират протест, с който да отправят искания за:

  • Отговорно поведение от страна на всички шофьори към уязвимите участници в движението по пътищата
  • Правителството да вземе всички възможни мерки за опазването на живота и здравето на гражданите, които представлява
  • Отнасяне с цялата строгост на закона от страна на отговорните органи по случая
  • Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на Мартин Гачев
  • Най-тежката възможна присъда от страна на съда
  • По-голяма осведоменост, обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия

Колеги и приятели на Мартин споделят в социалните мрежи:"Напусна ни един прекрасен човек.По недостоен начин.Един от най-вдъхновяващите хора в България, уникален колоездач, шампион и човек за пример.Мартин Гачев ще липсва на всички ни. И само ние ще изгубим от неговата липса. Защото той е личност, която имаше много знания и опит, които раздаваше на всеки, за да му помогне.Скърбим и в негова памет искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор. "
Смъртта на Мартин Гачев за съжаление не е единственият трагичен инцидент по българските пътища. През 2015 България има най-високият брой жертви по пътищата на милион от населението в цяла Европа, като от тях 198 са пешеходци и 29 - велосипедиста. Това е изключително тревожна статистика, имайки предвид малкият брой велосипедисти в България. Не малка група от хора заявяват, че имат желание да карат велосипеди, но считат, че пътищата са прекалено опасни.
На всеки смъртен случай по европейските пътища се падат 4 случая с трайни физически увреждания, 8 със сериозни увреждания и 50 - леки увреждания. 8% е дялът  загинали велосипедисти при ПТП в Европа и броят им се увеличава. Членове на КК "Велосити" също са били замесени в леки или тежки пътни инциденти и загубата на техния близък приятел и колега ги мотивира да направят всичко възможно, за да няма повече жертви по пътищата. Колоездачите призовават за подкрепа всички загрижени колоездачи, велосипедисти и граждани да се присъединят към протеста и да подкрепят исканията за подобряване пътната безопасност и вземане на адекватни мерки от страна на институциите.
Протестиращите колоездачи подготвят демонстрация на това как всеки може да стане жертва на нехайството на шофьори, институции и властимащи.