Министър и кметове на среща след трагедията в 52 ОУ
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Февруари 2017 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър и кметове на среща след трагедията в 52 ОУ

/КРОСС/Как да се подобрят охраната и видеонаблюдението и как да се осигури по-адекватна медицинска помощ в училищата. Тези въпроси ще обсъждат на среща днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков и ръководството на Нациналното сдружение на общините, съобщи пресцентърът на МОН.

Срещата започва в 13 ч. Предвиждат се изявления за медиите в 14 ч.

Темата бе провокирана от трагичния инцидент от 24 февруари в 52 основно училище в София. Тогава момче ритна в корема 11-годишна съученичка. Детето почина същия ден в "Пирогов". Проверката показа, че в момента на инцидента в училището не е имало медицинско лице.

Инцидентът станал към 14,30 ч. Двете деца се скарали в междучасието и последвал ритник. По нищо не личало момичето да е сериозно пострадало и учителката просто се скарала на виновното момче. Чак към 16,30 ч. учителката видяла, че момичето е унило и попитала дали всичко е наред. Детето казало, че го боли коремът и класната я завела към лекарския кабинет. Там нямало никой. Момичето припаднало и се ударило в радиатор. Тогава учителите се обадили за линейка, която чакали, по думите им, тридесет минути. През това време детето глътнало езика си три пъти.

По-късно се оказало, че медицинската сестра си е тръгнала 10-ина минути преди детето и учителката да потърсят помощта ù. Работното ù време било до 16,15 ч.

Очаква се съдебно-медицинската експертиза да определи дали причината за смъртта - констатираното разкъсване на черния дроб на 11-годишното дете, e ритникът.