Вкарват пациентите с редки болести в национален регистър
Секция: Здраве
28 Февруари 2017 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вкарват пациентите с редки болести в национален регистър

/КРОСС/ Национален регистър на пациентите с редки заболявания ще бъде изграден по проект за подобряване на общественото здраве. Това обяви директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. Христо Хинков на пресконференция по повод 28-ми февруари - Световен ден на редките болести, предаде news.bg.

Той заяви, че към момента не може да бъде уточнен броят на хората с редки болести у нас. Регистърът включвал поименно лицата, които боледуват от редки болести. Той ще е интерактивен, а данните от него ще могат да се ползват както за статистически, така и за научни цели.

Предстои през март да бъде проведено пилотно тестване. За целта Националният център по обществено здраве е изпратил писма към експертните центрове, занимаващи се с диагностика и лечение на хората с редки болести у нас. Очаква се внедряването му в национален мащаб да стане след 30 април тази година. За функционирането на експертните центрове били необходими мултидисциплинарни екипи, които могат да предоставят качествени грижи за хората с редки болести. Важен бил и плавният преход от детска възраст в зряла възраст, тъй като много от заболяванията, благодарение на напредналата медицина, могат да бъдат лекувани.

Стана ясно, че въпросните експертни центрове са разкрити основно в университетски болници. Те колаборират с европейски центрове, които изграждат 23 европейски референтни мрежи. Проблем пред ефективната комуникация с тези европейски центрове е липсата на електронно здравеопазване у нас. Например някои от генетичните изследвания се извършват именно в европейските центрове.

Според проф. Христо Хинков обвързването на информацията от въпросните поименни регистри за лицата с редки болести и приеманите от тях медикаменти било първа стъпка към въвеждането на така наречената персонализирана медицина.

Проф. Ивайло Търнев, ръководител на такъв експертен център, коментира, че страната ни е определена за център за обучение на специалисти в Югоизточна Европа за болестта на фамилна амилоидна полиневропатия. Страната ни била пета в Европейския съюз по разпространение на това заболяване. Областите, които били най-засегнати от него, са Благоевградска и Кюстендилска. В момента на лечение са 110 болни, установени са 100 носители.

Владимир Томов от Алианса на хората с редки болести обяви, че този ден се чества за 10-та поредна година, както у нас, така и в страните от ЕС. Инициативи за отбелязване на световния ден ще се проведат в повече от 17 града от цялата страна.

Заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев посочи, че в света има около 7000 редки болести, като за около 200 от тях има ефективно лечение. Той отбеляза, че диагностиката и лечението на тези редки заболявания е скъпо и за тях често са необходими така наречените "лекарства сираци".

Като успех за страната ни той отбеляза наличието на национална програма за редки болести. Страната ни била втора в ЕС с такава. Тя е приета още през 2008 г. и е насочена към скрининг на новородени. За 2016 г. обхванатите от скрининг новородени са над 60 хиляди. В страната ни е възприет и скрининг на бременни жени, като само за миналата година, са обхванати повече от 24 500 жени или с 8% повече от 2015 година.

В световен мащаб 5% от бременните жени са рискови. У нас над 75% от рисковите жени са обхванати. Като успех Кундурджиев изтъкна, че НЗОК заплаща лечението на хората с редки болести. За целта има списък с редките болести, който се допълва.

"Нашата амбиция е да разширяваме този списък и да разширяваме възможностите за лечение на пациентите с редки болести", заяви още Атанас Кундуржиев.