Путин: В Русия никога не е имало държавна подкрепа на допинга
Секция: СВЯТ
01 Март 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: В Русия никога не е имало държавна подкрепа на допинга

/КРОСС/"В Русия никога не е имало, няма и никога няма да има, надявам се никаква държавна система за подкрепа на допинга. Напротив - ще има само борба с допинга". Това заяви президентът на страната Владимир Путин в Красноярск, където посети спортните обекти, на които ще се проведе зимната универсиада през 2019 г.

"Не приемаме претенциите за това, че на някои от пробите имало драскотини. Когато предавахме тези проби, нямаше никакви забележки. Ако е имало, те трябваше да бъдат отбелязане в съответните протоколи. Такова нещо нямаше. След това тези проби са съхранявани някъде и ние не носим отговорност за това съхранение", добави Путин.

Същевременно Путин призна, че досегашната система в Русия се е провалила. "Досегашната руска система за допинг контрол не сработи. Това трябва да се каже директно и да се признае. Много разчитам, че Следственият комитет ще доведе до край разследването за допинга в нашия спорт и ще обяви всички, които са виновни за настоящата ситуация", допълни президентът.

"Както знаете, създаваме нова система за борба с допинга. Тя ще се оглавява от независима организация, както в много страни по света. Лабораторията ще бъде в Московския държавен университет, ще помогнем да бъде съоръжена със съвременна техника, с оборудване и кадри. Надявам се, че там няма да има никакви крадци, които сами организират допингови програми, а после бягат зад граница", каза още Путин, намеквайки за бившия шеф на Московската лаборатория Григорий Родченков, който емигрира в САЩ и обвини Русия в държавно контролирана система за допингиране и избягване на допинговия контрол.