Силно земетресение разтърси Югоизточна Турция
Секция: СВЯТ
02 Март 2017 20:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силно земетресение разтърси Югоизточна Турция

/КРОСС/Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция. Трусът предизвика паника в един град, нанесе щети на сгради и рани петима души, съобщават световните медии.

Земетресението е с епицентър в района на град Самсат в провинция Адъяман. То е последвано от още четири труса, като най-силният е с магнитуд 4,4 по Рихтер, информират от правителствената агенция за управление на бедствията и авариите.

Кметът на Самсат Юсуф Фират обяви, че най-малко петима души са пострадали при земетресението. Съборени са няколко сгради в града и околностите, включително училище и жилищата на кмета и местния губернатор. Фират уточни, че в тези сгради няма пострадали, но паника е обхванала града.

Четири екипа от 35 спасители са изпратени в района, съобщава частната новинарска агенция "Доган".

Американският геоложки институт информира, че трусът е с магнитуд 5,6 по Рихтер, но уточнява, че е бил много плитък - на около 10 км дълбочина. Земетресението също е усетено в съседните провинции Газиантеп, Килис, Батман и Шанлиурфа.

Друго земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разтърси населено място в провинция Шанлиурфа. Хората излязоха на улиците паникьосани.

Земетресенията са често явление в Турция, която лежи на активни разломни линии. Две разрушителни земетресения разтърсиха северозападна Турция през 1999 г. Тогава загинаха около 18 000 души.