40 години от земетресението, сринало Свищов
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2017 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
40 години от земетресението, сринало Свищов

/КРОСС/ Със заупокойна литургия в Свищов ще бъде отбелязана 40-годишнината от земетресението, при което загинаха 109 души. Спасителната операция е продължила до 11 март, припомни във Велико Търново полк. Тодор Георгиев, участвал в нея през 1977 г., предаде Дарик.

Тогава той е бил служител в криминалния отдел на МВР във Велико Търново и непосредствено след труса е командирован в Свищов.

В продължение на 40 години Георгиев съхранява оригиналния протокол, в който са описани имената на жертвите, възрастта и професиите им. Сред тях са 27 деца. Според заключенията на патоанатомите причината за смъртта в 90% от случаите е задушаване, посочи той.

Тодор Георгиев си спомня, че на третия ден след земетресението в Свищов е пристигнал тогавашният държавен ръководител Тодор Живков. Той е поискал информация за загиналите, от които 15 са били инженери, 11 служители на МВР, шестима учители и четирима директори на институции.

В петте дни след земетресението с магнитут 7,6 по Рихтер с епицентър Вранча, когато са провеждани спасителните операции, са следвали вторични трусове.

В дейностите са се включили над 80 униформени от районните управления на МВР от целия регион, както и военни от поделенията в Свищов, Велико Търново и Белене, каза Георгиев. Задачата им била да разчистят руините, да помогнат за спасяването на хората и да осигурят кордон срещу мародерства.

Оригиналният протокол с имената на жертвите, съхраняван от Тодоров ще бъде дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново.