Могерини: Появата на военен център не е първа стъпка към европейска армия
Секция: СВЯТ
06 Март 2017 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Могерини: Появата на военен център не е първа стъпка към европейска армия

/КРОСС/ Създаването на Център за военно планиране и управление на задгранични невоенни операции на ЕС не е стъпка към създаването на европейска армия. Това заяви върховният представител на Съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС.

„Днес очакваме политическо споразумение по създаването на Център за военно планиране и управление. Това не е стъпка към армия на ЕС, макар че мнозина ще направят такива предположения", каза тя. По думите й създаването на подобна структура разширява възможностите на Евросъюза по отношение на изпълнението на задгранични мисии.

В момента ЕС изпълнява три невоенни мисии - в Сомалия, Мали и Централноафриканската република. Това са операции на европейски военни в трети страни за обучение на местен военен персонал.

В своето изказване Могерини изрази и солидарността на ЕС с Южне Корея, пред лицето на заплахата КНДР, чиито действия представляват „сериозни предизвикателства за мира".

Днес Пхенян извърши нови изстрелвания на ракети, които според Япония са били четири на брой, регистрирани по западното крайбрежие на страната. Те са преминали разстояние от около 1000 км.

„Тези събития още веднъж потвърждават, че ЕС трябва да остане важен източник на сигурност в света", каза Могерини.