Три санкции заради падналото от лифта дете
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Март 2017 20:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три санкции заради падналото от лифта дете

/КРОСС/Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще състави три акта за нарушения във връзка с инцидента, при който момиченце падна от лифта на Боровец. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се самосезира във връзка с инцидента на 5 март, когато дете бе изпуснато от лифта в курорта Боровец. ДАМТН е установила, че съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация при спазване на всички норми на безопасност. Инцидентът с лифта е резултат на човешки фактор, който за съжаление не може да бъде изолиран.

Инструкцията за ползване на съоръжението е съобразена с тази на производителя и в нея липсва вменено задължение на операторите да съдействат на клиентите, както и липсва задължение и отговорност по отношение на положението на тялото на всеки един от пътниците.

Въпреки спазването ѝ, вследствие на допуснатия инцидент, застрашаващ живота и здравето на возещите се, ДАМТН ще състави два акта за установени административни нарушения на дружеството експлоатиращо лифта за нарушения на Наредба за безопасната експлоатация и технически надзор на въжени линии.

На лицето придружавало пострадалото дете също ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на цитираната наредба.

Размера на санкциите и глобата ще бъдат определени след окончателното произнасяне на разследващите органи.

Независимо, че на лифта има персонал, пълнолетните лица, които придружават непълнолетни или малолетни носят отговорност за тях и следва да спазват указанията за ползване на лифта и да реагират адекватно на ситуацията.

Експертите на ДАМТН обръщат внимание, че когато такива съоръжения се използват от деца, те задължително следва да бъдат с придружител, който отговаря персонално за тяхната безопасност и спазването на изискванията, посочени на информационните табели, поставени в зоната на съоръжението.

Окончателният извод за наличие на действие и/или бездействие на служителите и придружителя е в правомощията на разследващите органи.